6 juli 2017

TOPdesk on Tour 2017: een groot succes

Donderdag 22 juni sloten we TOPdesk on Tour 2017 af in Dalfsen. TOPdesk on Tour stond in het teken van de customer journey. Mede dankzij alle aanwezigen is het ook dit jaar weer een groot succes geworden! 

TOPdesk on Tour werd geopend met de presentatie ‘Wat leert een hotel je over service excellence’, waarin uitgelegd werd waar je in de klantreis waarde kunt toevoegen om service excellence te bereiken. Ook liet elk hotel, waar we te gast waren, zien hoe zij voor hun gasten service excellence inzetten.

Bezoekers konden kiezen uit presentaties over Agile dienstverlenen, informatiestromen, de producten- en dienstencatalogus en een klantcase van Zadkine over hoe zijn service excellence proberen te bereiken. Naast de presentaties waren er twee workshops waaraan bezoekers actief deelnamen: ‘Kennisdelen als superkracht’ en ‘Gooi maar over de schutting’. 

Alle bezoekers van TOPdesk on Tour 2017, bedankt! We hopen dat u het een inspirerende dag vond. Bekijk nu alle presentaties terug op www.topdesk.nl/ontour. We verwelkomen u graag weer op een volgend evenement!

 

20 juli 2017

TOPdesk Experience Day

Lees meer

17 juli 2017

TOPdesk aanwezig op Startpunt Onderwijs

Lees meer

17 juli 2017

Blijf op de hoogte van de nieuwste features

Lees meer