9 mei 2017

Samenwerken met TOPdesk Support via Worcade

Wilt u vanuit uw eigen TOPdesk-omgeving op de hoogte blijven van meldingen die uitstaan bij TOPdesk Support? Dat kan. TOPdesk Support is nu aangesloten op samenwerkingsplatform Worcade. Zo werkt u soepel samen met TOPdesk Support vanuit uw eigen TOPdesk-omgeving.

U start een gesprek met support@TOPdesk.com vanuit een melding in uw eigen TOPdesk-omgeving. U kiest zelf welke informatie u met Support deelt. In de omgeving van TOPdesk Support wordt dan automatisch een nieuwe melding aangemaakt, met datzelfde Worcade-gesprek eraan gekoppeld. Zo beschikt u altijd over de meest recente informatie over de melding en hoeft u geen gegevens heen en weer te kopiëren. 

Wil u een gesprek starten via Worcade? Doorzoek eerst ons uitgebreide kennissysteem op TOPdesk Extranet. Wellicht vindt u daar al het antwoord op uw vraag of de oplossing voor uw probleem.

Worcade is beschikbaar in alle uitvoeringen van de nieuwe TOPdesk. Vraag uw TOPdesk-applicatiebeheerder in te schakelen. Dit kan via Functionele instellingen > Worcade. Help uw collega's op weg met deze Worcade-gids: https://worca.de/xj25w.

 
  • TOPdesk
  • integratie Worcade 

8 november 2017

Sinterklaas look-and-feel voor TOPdesk

Lees meer

7 november 2017

Outside the box op SEE the Cloud

Lees meer

2 november 2017

SEE the Cloud: Laatste kaarten

Lees meer